wtorek, 24 lutego 2015

Babeczki "Fanta Kuchen"


   Przepis na szybkie ciasto o nazwie Fanta Kuchen,

dostałam od przyjaciółki z Niemiec Eli.

Bardzo dziękuję Ci kochana za ten przepis.

Dzisiaj postanowiłam to ciasto upiec w formie babeczek.

Polecam wszystkim ten przepis, może ktoś skorzysta.

Dajcie znać czy smakowała wam Fanta Kuchen.


Przepis:

4 filiżanki mąki

2 filiżanki cukru  

1 filiżanka oleju

4 jajka

1 paczka cukru waniliowego ( 8 gram)

1 paczka proszku do pieczenia ( 15 gram)

1 filiżanka fanty

4 puszki mandarynek

lub  1 kg jabłek utartych na tarce z dodatkiem cukru i

 cynamonu do smaku

Cukier z jajkami utrzeć na puszek, dodać resztę 

składników i dokładnie wymieszać.

Zamiast filiżanki można użyć szklanki po nutelli.


Kruszonka:

300 gram mąki

150 gram cukru

200 gram margaryny

Zagnieść, uformować kulkę i wstawić do zamrażalnika na 

30 minut.

Ciasto wylać na blaszkę, poukładać owoce i posypać startą

na tarce kruszonką.

Piec w temperaturze  175°C  30 - 40 minut.

Życzę smacznego !



Serdecznie dziękuję za odwiedziny, komentarze.

Pozdrawiam Arleta 


6 komentarzy:

  1. Mniam mniam apetyczne te babeczki:)zapomniałam napisać w poście powyżej że ponczo jest przepiękne

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś albo jutro wypróbuję przepis,bo dzisiaj córcia przeprowadza się na wynajem i będzie próba przepisu na parapetówkę na 8.03, bo ma też wtedy imieniny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki wyglądają apetycznie muszę spróbować i serwety piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile ml się mieści w takiej szklance czy filiżance?

    OdpowiedzUsuń
  5. Babeczki wyglądają smakowicie, aż ślinka cieknie. :)))
    Przy okazji spróbuję ten przepis.
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń