Przepis na szybkie ciasto o nazwie Fanta Kuchen,
dostałam od przyjaciółki z Niemiec Eli.
Bardzo dziękuję Ci kochana za ten przepis.
Dzisiaj postanowiłam to ciasto upiec w formie babeczek.
Polecam wszystkim ten przepis, może ktoś skorzysta.
Dajcie znać czy smakowała wam Fanta Kuchen.
Przepis:
4 filiżanki mąki
2 filiżanki cukru
1 filiżanka oleju
1 filiżanka oleju
4 jajka
1 paczka cukru waniliowego ( 8 gram)
1 paczka proszku do pieczenia ( 15 gram)
1 filiżanka fanty
4 puszki mandarynek
lub 1 kg jabłek utartych na tarce z dodatkiem cukru i
cynamonu do smaku
cynamonu do smaku
Cukier z jajkami utrzeć na puszek, dodać resztę
składników i dokładnie wymieszać.
składników i dokładnie wymieszać.
Zamiast filiżanki można użyć szklanki po nutelli.
Kruszonka:
300 gram mąki
150 gram cukru
200 gram margaryny
Zagnieść, uformować kulkę i wstawić do zamrażalnika na
30 minut.
Ciasto wylać na blaszkę, poukładać owoce i posypać startą
na tarce kruszonką.
Piec w temperaturze 175°C 30 - 40 minut.
Życzę smacznego !
Serdecznie dziękuję za odwiedziny, komentarze.
Pozdrawiam Arleta ♥
Pozdrawiam Arleta ♥
Mniam mniam apetyczne te babeczki:)zapomniałam napisać w poście powyżej że ponczo jest przepiękne
OdpowiedzUsuńDziś albo jutro wypróbuję przepis,bo dzisiaj córcia przeprowadza się na wynajem i będzie próba przepisu na parapetówkę na 8.03, bo ma też wtedy imieniny.
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają apetycznie muszę spróbować i serwety piękne :)
OdpowiedzUsuńIle ml się mieści w takiej szklance czy filiżance?
OdpowiedzUsuńWłaśnie sprawdziłam, ok 200 ml.
UsuńBabeczki wyglądają smakowicie, aż ślinka cieknie. :)))
OdpowiedzUsuńPrzy okazji spróbuję ten przepis.
Pozdrawiam ciepło.